Crassula

VerzorgingstipsCrassula's behoren tot de zogenaamde "vetplanten" of "succulenten".
In de dikke, vlezige bladeren kan een voorraadje water opgeslagen worden.
Veel soorten komen oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en groeien meestal in zonnige, droge gebieden.
Ze zijn heel goed in staat om droge perioden te overleven.
Bij het kweken van Crassula's is het belangrijk om daar rekening mee te houden.
Water
Het allerbelangrijkste daarbij is, om een Crassula niet elke paar dagen of elke week "een beetje water" te geven. Dat kan funest zijn voor de plant. Zowiezo wordt de plantvorm daar niet beter van, want je krijgt dan een langgerekte groei, maar de kans is ook aanwezig dat de planten wegrotten.

Laat daarom de grond eerst goed uitdrogen voordat je opnieuw water geeft. Wacht zelfs tot de bladeren zacht en buigzaam aanvoelen, een beetje verschrompelen. Dan is de plant pas echt toe aan een nieuwe watervoorraad.
ALS je water geeft, zorg dan dat de grond de gelegenheid heeft zich echt goed vol te zuigen, bijvoorbeeld door de pot tot de helft in een bakje water te zetten. Wanneer de grondoppervlakte zichtbaar nat is, haal je het potje uit het water en laat het goed uitlekken.
Vervolgens kan de plant weer wekenlang zonder water.
Let op: als de bovenlaag van de grond droog is, wil dat niet zeggen dat de grond onder in de pot ook al droog is. En ook daar moet de grond eerst goed droog zijn, voordat er opnieuw water gegeven wordt!
Lees specifieke info over de diverse Crassula soortjes op de desbetreffende pagina's in het hoofdmenu.

Van eind oktober tot eind februari is er zo weinig licht dat de planten bijna geen water meer nodig hebben.
Laat in die periode de grond nooit meer helemaal vol zuigen met water, zoals hierboven beschreven.
Hooguit 1 of 2 keer in die periode het potje gedurende 1 tot 2 minuten in een centimeter water zetten, zodat alleen de onderste 2 tot 3 centimeter van de grond nat worden, maar vaak is dat niet eens nodig. Doe dit alleen wanneer de bladeren er heel verschrompeld en "leeg" uitzien.
Vooral in deze periode is het echt af te raden de planten van boven water te geven, het is van belang de bovenste laag grond droog te houden en geen waterdruppels tussen de dicht op elkaar gestapelde blaadjes te laten kruipen, omdat dit in veel gevallen tot rotting kan leiden.


Voeding
Omdat Crassula's langzaam groeien, is het niet nodig om veel voeding te geven. Enkele keren per jaar een beetje kamerplantenmest aan het water toevoegen, is voldoende.
Licht
Een ander belangrijk punt is het licht.
Volop zon, dus bijvoorbeeld een vensterbank op het Zuiden, is ideaal voor Crassula's om ervoor te zorgen dat de bladkleur mooi is/blijft en dat de blaadjes erg dicht op elkaar gestapeld groeien waardoor de mooiste plantvorm ontstaat.
Veel soortjes mogen 's zomers zelfs buiten staan, maar kijk uit voor zonnebrand, vooral als ze net van binnen naar buiten gezet zijn.


Temperatuur
Vetplanten kunnen over het algemeen vrij hoge temperaturen en grote temperatuurschommelingen verdragen met minima tot net boven nul 's nachts, ze zijn dat in hun natuurlijke omgeving gewend.
Zo ook de Crassula's. Het komt allemaal niet zo nauw en het gaat allicht goed.
De donkere tijd van het jaar kan echter voor problemen zorgen. Een te hoge temperatuur in combinatie met het weinige licht dat er tussen oktober en maart is, verzwakt eerder de planten dan dat het ze goed doet.
Probeer de planten daarom in die periode een koelere plaats te geven, tussen 5 en 12 graden Celsius is perfect.
Maar zelf heb ik de ervaring: zolang het maar vorstvrij is, is het goed. Dus ook 1 of 2 graden boven nul voldoet gedurende de koudste en donkerste tijd van het jaar.
Daarbij is het echter van het grootste belang dat de potgrond op tijd goed droog is, want des te koeler, des te eerder krijgen schimmels een kans de planten te infecteren, omdat bij lage temperaturen vaak de relatieve vochtigheid van de lucht hoog is en daar houden schimmels van.


Crassula susannae met Botrytis aantasting nadat eind oktober nog veel water gegeven was

Potgrond
Crassula's zijn niet zo kieskeurig wat betreft het grondmengsel waarin ze geplant worden. Wel heel belangrijk is dat het een goed waterdoorlatend mengsel is. Er mag gerust 15-20% zand of fijn grit in zitten om dit te bewerkstelligen.
Een laagje siersteentjes bovenop de grond staat wel heel leuk, maar het is daardoor moeilijker te beoordelen of de potgrond droog is of niet. Probeer eerst een beetje gevoel te krijgen over hoe vaak er water gegeven moet worden, alvorens je met siersteentjes aan de gang gaat.
Als je je ogen goed de kost geeft, kun je leren om aan de plant zelf te zien of ie weer water kan gebruiken of nog niet.
"Volle", stevige, nauwelijks buigzame blaadjes duiden er op dat de plant nog ruim voldoende waterreserves heeft. Geef dan echt nog geen water.
Zodra je dit goed door hebt, kun je gerust met siersteentjes aan de slag.


Liefde
En last but not least hebben je plantjes natuurlijk liefde nodig! :-)
Probeer dit zo goed mogelijk over het jaar te doseren en ook eerlijk over al je plantjes te verdelen.
Ik weet het, je hebt vaak toch een voorliefde voor één of twee soortjes die je het mooist vindt, maar bedenk dat de anderen net zo goed hun best doen om je te plezieren.
Geniet van je Crassula's! Dat doe ik elke dag :-)

Terug naar de Crassula Collectie of gebruik gewoon de "backspace"-toets
© Copyright 2010-2015 www.crassula.info Het is uitdrukkelijk NIET toegestaan teksten en/of foto's over te nemen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming.